Alla inlägg den 6 februari 2015

Av Lisa Lord - 6 februari 2015 22:00

Denna oändliga debatt om kosttillskott. Nu säger Sveriges Förbundskapten för Längdskidor, Rikard Grip, att det är bra med kosttillskott och enligt Svts blogg, som Björn Ferry har skrivit, att Grip menar att "man är chanslös utan kosttillskott." 


Jag har haft Kost och Hälsa i skolan och vi alla har väl haft Hemkunskap i någon form där man får lära sig om kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Där ALLA lärare/tränare säger att vanligt vatten och bra varierande kost räcker långt och helt och håller räcker alldeles perfekt. Jag håller med. Men samtidigt håller jag med Grip (till en viss del!). Jag äter en ganska så varierande kost med grönsaker och frrukt MEN tar även SportVitamin, som den heter, för att jag känner att jag behöver det. "Hur känner man att man behöver kosttillskott?" det är en väldigt bra fråga. Jag viste inte utan jag kände mig trött och hängig och testade denna "ohygliga" tablett. Det fungerade för mig. Tilläggas ska även att jag hade under den perioden 7-9 pass per vecka. Under lugnare perioder tar jag inte några "farliga" kosttillskott. 

Det jag försöker säga med det är att om du är montionär behöver du inget av detta, nästintill dödliga, kosttillskott. Men som elitidrottare/elitsatsande med 5-x pass i veckan där vi bryter ner kroppen behövs otroliga potioner med matoch mellan mål för att få upp nivåerna på rätt nivå igen. Det fungerade inte för mig utan jag behöver något utöver den normala dieten för att min kropp skulle kunna må bra och alla funktioner skulle fungera som de ska. 


Vi är där jag kommer att komma till många gånger under mitt bloggliv; DU måste känna din kropp! 

Som jag försöker säga är att det som jag har skrivit om fungerar för mig men VI ÄR OLIKA och kosttillskott kanske inte alls fungerar för dig. 


Mitt tips: 

1. Kolla över träningen - är det något jag bör ändra på för att kroppen ska må bra? Variation? VILA?! 

2. Reflektera över vad du äter - är min kost varierad? Äter jag mycket sallad och grönsaker? 

3. Fråga din tränare/pt/hälso coach - fråga vad han/hon tycker. VÅGA FRÅGA OM RÅD!

 

Men som allt annat får inget gå till överdrift. Min kost består av pizza, läsk, godis blandat med grösakssallad, frukt och klassisk husmanskost. Hitta din väg för att må bra!


P.s Återkommer imorgon! D.s 






Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards